Logisz B.V.

Hoe positioneer je een merk?

Von Gahlen

Hoe vind je als bedrijf een plek in een markt waarin concurrerende bedrijven vechten om de aandacht van dezelfde potentiële klant? Anders gezegd: hoe positioneer je jouw merk? Coca Cola is een drank. Net als melk of koffie. Coca Cola is een frisdrank. Net als sinas of cassis. En Coca Cola is een cola. Net als Pepsi of River Cola. Maar Coca Cola is als enige Coca Cola. Zo hoort elk merk tot een categorie en tot onderliggende subcategorieën. Maar de consument associeert Coca Cola met tastbare en ontastbare eigenschappen die ze niet associeert met Pepsi. Dat geldt andersom trouwens ook. En zo nestelt een merk zich in het hoofd van de consument. Het spint een web van associaties in ons brein. En dat is positionering.

 

Von Gahlen

Dus waar begin je met de (her)positionering van een bedrijf? Het antwoord geven we aan de hand van de ‘casus Von Gahlen’. Onder aanvoering van onze strateeg Philip Nijland gingen we aan de slag met dit bijzondere Zevenaarse bedrijf. Bij Von Gahlen worden onder andere hot cells voor de nucleaire geneeskunde en radiopharmacie gefabriceerd. Benieuwd wat hot cells zijn? Neem dan een kijkje op vongahlen.com. Een website die wij in het verlengde van de positionering van Von Gahlen mochten maken, maar daarover later meer.

 

Via interne analyse (onder andere diepte-interviews) en externe analyse (zoals klantonderzoeken en -bezoeken) geven we invulling aan het roze vlakje in onderstaande afbeelding:

 

Positionering Logisz

 

Waarom nou toch?

Het is dat stukje dat alleen ‘het merk’ Von Gahlen kan claimen en tegelijkertijd relevant is voor de doelgroepen. En die combinatie is toch de essentie van positionering. Vervolgens wordt het tijd om die positionering (dat roze vlak) concreter te maken en onder woorden te brengen. De wereldberoemde Golden Cirkel van de al net zo wereldberoemde Simon Sinek geeft dan zeker houvast.

 

Golden Circle

 

Hoe positioneer je een merk?
  • FOR SURE
  • Positionering Logisz
  • Golden Circle

“Always start with why.” Aldus Sinek. Het is het meest eigene en kernachtige van het bedrijf. De why is een interne krachtbron die de meer alledaagse strategische en operationele zaken voedt en sturing geeft: de how en what. Uit de why vloeien ook de merkwaarden voort. Dit zijn waarden die altijd overeind blijven, ongeacht tijden, interne organisaties en markten die veranderen.

 

Merkmanifest

De volgende stap is om de why, how, what en de merkwaarden ook echt vast te leggen. Wij ontwikkelden daarom een merkmanifest dat dient voor iedereen binnen Von Gahlen. Maar zeker ook voor ons als marketing- en communicatiepartner van Von Gahlen. We waren namelijk nog lang niet klaar nadat we bovenstaande hadden afgerond. Sterker nog, het echte creatiewerk moest nog beginnen. Dus vind je bovenstaand verhaal nog te weinig concreet en denk je: “Ja leuk zo’n positionering.. en nu?” Dat komt goed uit, want we laten graag zien hoe je van hieruit een logo en een pay-off ontwikkelt.

 

Lees meer over de branding Von Gahlen

 

Of denk je: “Ik weet genoeg. Logisz, help mij met de positionering van mijn merk.” Neem dan contact met ons op!


Wie werkten er aan mee?

 

  • Eva van Raaij
  • Philip Nijland

 

Wat hebben we gedaan?

 

Strategie, Conceptontwikkeling, Copywriting

Vragen over dit project?

 

 

Logisz anders

Beste bezoeker

 

Welkom op de website van Logisz.

 

Verouderde browser

 

Doordat u gebruik maakt van een verouderde browser, loopt u niet alleen een beveiligingsrisico maar kunt u ook geen gebruik maken van de meeste functionaliteiten in onze website.

 

Een update naar Firefox, Google Chrome of de nieuwste Internet Explorer word aangeraden.