Logisz B.V.

Google Penguin 4.0

 

26

10

2016

Google Penguin 4.0

 

Iets meer dan een maand geleden rolde Google een update uit in de kern van zijn zoekalgoritme. Deze update, bij online marketeers bekend als Penguin 4.0, was lang verwacht. Er werd al maanden over gespeculeerd, mede omdat de voorlaatste Penguin update in oktober 2014 werd doorgevoerd.

 

Blog_Niek_Penguin4


Wat is Google Penguin?

Als gebruiker van Google merkt u weinig van het omvangrijke en ingewikkelde algoritme dat bepaalt welke zoekresultaten u te zien krijgt. U geeft een zoekopdracht in en u krijgt de gewenste informatie of een antwoord op uw vraag. Welke informatie of website als eerste verschijnt, wordt bepaald door dit algoritme met daarin diverse ‘ranking factoren’.”


Google streeft ernaar om bij elke zoekopdracht de meest relevante en waardevolle resultaten weer te geven. Om dit te bereiken worden er regelmatig updates doorgevoerd in het zoekalgoritme. Dit gebeurt het hele jaar door en bijna altijd zijn het kleine verbeteringen, zo’n 500 tot 600 per jaar.


Zo nu en dan, rolt Google een ‘major’ update uit die een grote impact kan hebben op de ranking van pagina’s en websites. Google Penguin is een serie updates die tot deze categorie behoort. De Penguin serie richt zich voornamelijk op het beoordelen van links tussen websites. Deze moeten voldoen aan de richtlijnen voor Webmasters van Google. Voldoet u hier niet aan, dan kan Penguin uw websites afstraffen met een penalty, waardoor pagina’s of hele websites in de zoekresultaten zakken of zelfs verdwijnen.


Wat is er gewijzigd in Penguin 4.0?

Ten opzichte van de vorige updates in de Penguin serie, zijn er twee elementen die opvallen:


1. Real time
Penguin 1 tot en met 3.0 waren updates waarbij het zoekalgoritme eens in de zoveel maanden bijgewerkt werd met nieuwe informatie. Werd daarbij een penalty toegekend aan uw website door Penguin? Dan moest u tot de volgende update wachten op een kans om deze penalty er af te kunnen krijgen.

 

Met Penguin 4.0 is dit verleden tijd. Aanpassingen worden meteen door Google Penguin gezien zodra de pagina opnieuw wordt geïndexeerd waarbij eventuele penalty’s verwijderd kunnen worden. Dit werkt echter twee kanten op. Ontvangt uw website plots veel links die niet voldoen aan de richtlijnen? Dan kan uw website morgen al getroffen worden.


2. Penalty’s kunnen op onderdelen van websites worden toegewezen
Penguin bestraft niet langer altijd een hele website wanneer slechts een onderdeel (zoals een losse pagina) als ‘slecht’ of ‘spammatig’ wordt beoordeeld. Dit heeft als voordeel dat een losse pagina, met veel kwalitatief lage links, er niet voor zorgt dat uw hele website inclusief kwalitatieve pagina’s, bestraft wordt. Heeft u echter veel pagina’s met veel spammatige links, dan kunt u er op rekenen dat uw hele website alsnog een penalty toegewezen krijgt.

 

Wat zijn de gevolgen voor mijn website?

Het doel van Penguin is websites bestraffen die zich bezighouden met linkbuildingtechnieken die niet voldoen aan de richtlijnen voor Webmasters van Google. Bijvoorbeeld het automatisch genereren van links, linkuitwisselingsprogramma's of het kopen van links. Als u dit niet voor uw website heeft gedaan, dan is er geen reden om u zorgen te maken om de Penguin update.


Is er een plotselinge daling in het aantal bezoekers vanuit Google voor een pagina of zelfs de hele website? Dan kan het zijn dat uw website getroffen is door een penalty, eventueel door een andere update van Google.


Mocht u vragen hebben over de Penguin update of over zoekmachine optimalisatie? Neem dan contact met ons op, onze specialisten staan voor u klaar!

 

 

Niek Geerdink • 26 oktober 2016

Uw naam

E-mail

Bericht

 

Controle

 

 

Velden met een zijn verplicht!

Logisz anders

Beste bezoeker

 

Welkom op de website van Logisz.

 

Verouderde browser

 

Doordat u gebruik maakt van een verouderde browser, loopt u niet alleen een beveiligingsrisico maar kunt u ook geen gebruik maken van de meeste functionaliteiten in onze website.

 

Een update naar Firefox, Google Chrome of de nieuwste Internet Explorer word aangeraden.